Maailman pisimmät lentomatkat

Maailman pisimmät lentomatkat

Moni meistä haaveilee matkustamisesta kauas, mutta päätyykin lähtemään johonkin tuttuun Euroopan kohteeseen pitkien lentomatkojen vuoksi. Toiset taas nauttivat lentokoneessa olemisesta jopa siihen pisteeseen asti, että voivat lähteä kokeilemaan maailman pisimpiä lentoreittejä. Vuosi 2017 oli muutosten aikaa lentoliikenteessä. Vuoden alusta Qatar Airways aloitti lentoreitin, joka suuntasi Qatarin pääkaupungista Dohasta aina Uuden-Seelannin Aucklandiin asti. Lentomatkaksi tuli hurjat 14 500 kilometriä ja lentokoneessa joutui istumaan jopa 17 tuntia ja 30 minuuttia.

Tuo Dohan ja Aucklandin välinen lento oli maailman pisin kaupallinen reittilento aina vuoteen 2018 asti. Vuonna 2018 Singapore Airlines palautti jälleen markkinoille jo heidän aikaisemminkin liikennöimänsä lennon. Tämä on lento Singaporesta New Yorkiin, Yhdysvaltoihin. Välimatkaa on 16 700 kilometriä. Tämä tietää siis sitä, että matkustajan täytyy istua lentokoneessa yhteensä 18 tuntia ja 45 minuuttia. Näin Singapore Airlines nappasi maailman pisimmän kaupallisen lentoreitin tittelin takaisin itselleen Qatar Airwaysilta viime vuoden lopussa.

Singapore – New York

Singapore Airlinesin Singaporen ja New Yorkin välistä reittiä alettiin liikennöidä uudelleen tarkalleen 11.10.2018. Ensimmäisellä viikolla reitti liikennöitiin kolme kertaa. Sen jälkeen reittiä on liikennöity kerran päivässä, joten matkailijoita tällä reitillä on paljon. Koska matka on pitkä, eikä lentoon sisälly välipysähdyksiä, on koneiden oltava kunnossa. Reittiä liikennöidään A350–900ULR-koneilla. Nämä koneet on tarkoitettu nimenomaan pitkille matkoille. Pitkät matkat on otettu huomioon myös koneiden sisätiloissa. Koneissa ei ole esimerkiksi ollenkaan turistiluokkaa.

Matkustamon katto on myös tavallista korkeammalla ja ikkunat ovat normaaleita lentokoneen ikkunoita huomattavasti suuremmat. Myös koneen runkoon on kiinnitetty huomiota. Se on leveämpi, mikä takaa sen, että esimerkiksi istuimet voivat olla leveämpiä. Aikaerorasituksesta yritetään päästä eroon säätelemällä koneen valaistusta. Näin matkustajat pyritään totuttamaan Singaporen ja New Yorkin väliseen aikaeroon hyvissä ajoin jo lennon aikana. Matkustajat voivat ostaa matkalippunsa joko premium economy -luokkaan tai bisnesluokkaan perinteisen turistiluokan puuttuessa kokonaan.

Qatar Airways – pitkiä lentoreittejä

Qatar Airways on erikoistunut pitkiin lentomatkoihin. Dohan ja Aucklandin välillä liikennöitävä lentoreitti ei ole ainoa pitkä reitti, jota Qatar Airways liikennöi. Koska Qatar sijaitsee kaukana monesta paikasta, on lentomatka myös esimerkiksi Australiaan pitkä. Sama koskee Yhdysvaltoja ja Etelä-Amerikkaa. Vaikka Qatar Airwaysin muut kaupalliset reitit eivät sovikaan kymmenen pisimmän lentoreitin kärkeen, on yhtiö tunnettu siitä, että sen koneet on tehty mukaviksi pitkille matkoille. Millä tätä mukavuutta sitten saadaan matkustamoon?

Jo Qatar Airwaysin motto ”Going places together” kertoo siitä, että matkustamon henkilökunta haluaa olla auttamassa matkustajia. Tehdäänhän matkaa yhdessä. Lentokoneiden sisätilojen suunnitteluun on käytetty aikaa. Vaikka lennoille myydään myös turistiluokan paikkoja, on turistiluokka tällaisilla pidemmillä lentomatkoille kuitenkin erittäin hienostunut. Penkkien mukavuuteen ja kokoon on kiinnitetty huomiota. Tämä on saanut paljon kiitosta matkustajilta. Matkustusmukavuus on nimittäin yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun puhutaan pitkistä lennoista. Myös koneen wc-tilat ovat tilavampia, jotta niissä mahtuu esimerkiksi pesemään kasvonsa.

Pitkiä lentoreittejä

Singapore Airlinesin ja Qatar Airwaysin lisäksi maailmassa on monia muitakin huomattavan pitkiä lentoreittejä. Yksi näistä on Qantasin liikennöimä reitti, joka lähtee Perthista, Australiasta ja päättyy Lontooseen, Isoon-Britanniaan. Reitillä on pituutta 14 498 kilometriä ja sen kesto on noin 17 tuntia. Myös Emiratesin lento Uuden-Seelannin Aucklandin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubain välillä on huomattavan pitkä. Matkaa tällä reitillä on 14 191 kilometriä ja lennon kesto on 17 tuntia 5 minuuttia – 17 tuntia 20 minuuttia.

Sen lisäksi muita pitkiä reittejä ovat muun muassa United Airlinesin Los Angeles, Yhdysvallat – Singapore ja saman lentoyhtiön Houston, Yhdysvallat – Sydney, Australia. Los Angelesin ja Singaporen välinen reitti on 14 114 kilometriä ja lennon kesto vaihtelee aina 17 tunnista 17 tuntiin 55 minuuttiin. Houstonin ja Sydneyn välinen etäisyys taas on 13 827 kilometriä ja lennon kestoksi on ilmoitettu 17 tuntia 30 minuuttia. Kaikki nämä ovat siis yli 17 tunnin mittaisia lentoja.

Miten varustautua pitkälle lennolle?

Mitä pitempi lentoreitti on, sitä tärkeämpää on varustautua oikein. Lentokoneessa olisi tärkeää nousta ylös säännöllisin väliajoin. Myös esimerkiksi nilkkojen pyörittäminen ja muunlainen jumppaaminen ovat hyviä keinoja pitää lihakset vetreinä. Liikkuminen vähentää veritulppariskiä, joka kasvaa pitkien lentomatkojen aikana. Sen lisäksi on tietenkin tärkeää varautua esimerkiksi käyttämällä mukavia vaatteita ja halutessaan ottamalla matkatyyny mukaan lentokoneeseen. Myös korvatulpista ja unimaskista voi olla apua, jos on erityisen herkkäuninen. Muista varata myös syömistä ja juomista.

Tilaa ruoat ennakkoon

Pitkillä lentomatkoilla on syytä pitää huolta niin nestetasapainosta kuin verensokeristakin. Toki on hyvä varautua pienillä välipaloilla ja vaikka sokeripitoisella juomalla. Tässä ei kuitenkaan ole kaikki. Pitkillä lentomatkoillakaan ruoka- ja juomatarjoilut eivät aina välttämättä kuulu hintaan. Jotkut lentoyhtiöt, kuten Qatar Airlines, tarjoavat kyllä kuumia ja kylmiä juomia ilmaiseksi. Toiset lentoyhtiöt taas vaativat, että niin juoma kuin ruokakin tulee tilata etukäteen, jotta sen saatavuus voidaan varmistaa. Sen lisäksi lennoilla myydään pieniä välipaloja.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *