Ilmailu Suomessa ja maailmalla

Ilmailu Suomessa ja maailmalla

Tervetuloa ilmailuaiheiselle sivustollemme! Lentäminen on nykyään suositumpaa kuin koskaan, eikä ihme. Vielä muutama vuosikymmen sitten lentolippujen hinnat olivat pilvissä ja vain parempiosaisilla oli varaa matkustaa lentäen. Matkat saattoivat kestää monta päivää, kun koneita piti vaihtaa ja osa matkasta taittui junalla tai linja-autolla. Nopea kehitys lentokonerakentamisen saralla sekä halpalentoyhtiöiden tulo markkinoille mullistivat koko ilmailuliikenteen. Yhtäkkiä niin sanotulla tavallisella kansalaisella oli varaa lentää. Uusia lentoreittejä alettiin avata nopeaan tahtiin ja maailma oli avoin kaikille.

Teknologian nopea kehitys, ihmisten elintason nousu ja internet ovat omalta osaltaan vaikuttaneet ilmailualan kasvavaan suosioon. Nykypäivänä ei ole yllättävää, jos joku haluaa ostaa itselleen oman lentokoneen tai varata yksityislennon haluamaansa kohteeseen. Ilmailualan ystäviä on kasvava määrä ja siksi me halusimme koota aiheeseen liittyvän, kattavan nettisivuston, josta lentämisestä ja lentokoneista kiinnostuneet henkilöt voivat saada kattavaa tietoa mielenkiinnon kohteistaan. Ota siis hyvä asento ja lähde mukaamme oppimaan lisää tästä kiehtovasta matkustusmuodosta.

Pienet lentokoneet yleisilmailukäyttöön

Pienet lentokoneet tunnetaan paremmin nimellä yleisilmailukoneet. Ne ovat tavallisesti yksi- tai kaksipaikkaisia lentokoneita, joista löytyy yksi moottori. Siivet voivat olla joko kaksi- tai yksitasoisia. Pienkoneita käytetään pääosin koulutukseen, huvilentoihin, yleisilmailuun sekä lentotaksitoimintaan. Pienkoneet ovat suosittuja yksityisten lentokoneomistajien keskuudessa. Kooltaan ne ovat nimensä mukaisesti huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi matkustajakoneet, sillä niiden siipien kärkiväli on yleensä vain noin 10 metriä. Sivustomme artikkelista “Pienet lentokoneet” voit lukea lisää pienkoneista ja niiden yleisimmistä käyttötarkoituksista.

Nykypäivänä on suosittua järjestää yksityislentoja lahjaksi esimerkiksi syntymäpäiväsankarille, hääparille, puolisolle tai polttarisankarille. Yksityislennon syynä voi olla myös liikematka. Lennot lennetään tavallisesti pienillä koneilla matalalla korkeudella. Lennon aikana voi ihailla esimerkiksi oman kotikaupunkinsa maisemia aivan uudesta perspektiivistä, eikä lennon hintakaan ole päätä huimaava. Ongelmaksi muodostuu yksityislentojen varaamisessa usein tiedon puute; ei tiedetä mistä tällaisia palveluita voi ostaa. Sivustomme Yksityiset lentopalvelut -artikkelista voit lukea yksityislennoista Suomessa sekä siitä, mistä näitä palveluja voi löytää.

Suurimmat ja hulppeimmat lentokoneet

Moni meistä on tottunut matkustamaan matkustajakoneilla, joihin tavallisesti mahtuu keskimäärin 200 matkustajaa. Määrä tuntuu hurjalta, sillä ihmismielen voi olla vaikea käsittää, miten sellainen määrä ihmisiä voi pysyä korkealla ilmassa samanaikaisesti. Vielä mitä! Maailmassa on toinen toistaan suurempia lentokoneita ja lisää on kehitteillä. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että on olemassa lentokone, johon mahtuu uskomattomat 853 matkustajaa? Luit oikein. Lisää tietoa maailman suurimmista, komeimmista ja hurjimmista matkustajakoneista saat artikkelistamme “Suurimmat matkustajalentokoneet”.

Tavanomaisessa matkustajakoneessa matkustettaessa lentolippujen hinnat ovat tavallisesti kohtuulliset. Tämä näkyy luonnollisesti myös palveluiden laadussa. Halpalentoyhtiöt eivät enää tarjoa edes ilmaista kahvia matkustajilleen, kun ennen vanhaan lentokoneissa juotiin hintaan kuuluvia virvokkeita jopa kristallilaseista. Tilanne on toinen, jos lentolippuun on valmis uhraamaan rahaa. Useat lentoyhtiöt ovat alkaneet panostaa ylelliseen lentomatkustamiseen ja tarjoavat asiakkailleen ykkösluokan sviittejä, yksilöllisten toiveiden mukaan valmistettuja ruokia ja laadukkaita viinejä. Lue, mitä muita ylellisyyksiä lentomatkan aikana on mahdollista saada artikkelistamme “Maailman hulppeimmat lentokoneet”.

Oman lentokoneen hankinta ja siihen tarvittavat luvat

Oletko kenties harkinnut oman lentokoneen ostoa? Oman lentokoneen omistaminen tuo suuria vapauksia elämään, kun matkalle vaikka naapurimaahan voi periaatteessa lähteä milloin vain. Moottoritien ruuhkille voi naureskella ilmasta käsin ja mökillekin pääsee nopeasti. Lentokoneen ostaminen yksityiskäyttöön on hieman monimutkaisempaa ja moninvertaisesti kalliimpaa kuin esimerkiksi henkilöauton osto, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole. Keräsimme artikkeliimme “Kuinka hankkia lentokone?” kaiken tiedon mitä tarvitset, jos harkinnassa on oman lentokoneen hankkiminen.

Omaa lentokonetta miettiessä eteen tulee väistämättä kysymys; mitä lupia tarvitsen? Kuten autolla ajamiseen, myös lentokoneella lentämiseen tarvitsee luvan. Lentokoneen ajokorttia kutsutaan lentolupakirjaksi ja sen tarvitsevat kaikki ne henkilöt, joilla on toiveissa lentää yksin helikopterilla tai lentokoneella. Yhtenevä piirre auton omistamiseen on myös niin sanottu katsastus, joka ilmailusta puhuttaessa kulkee nimellä lentokelpoisuustodistus tai lupa ilmailuun. Ilmailulupia käsittelevästä jutustamme voit lukea lisää ilmailuun tarvittavista luvista ja muun muassa edellytyksistä niiden saamiselle.

Purjelentokoneet ilman moottoria

Ilmailua voi harrastaa monin keinoin; on laskuvarjohyppyjä, kuumailmapalloja, pieniä koneita ja isoja koneita. Jopa nykypäivänä suosittuja drone-koptereita voi jo kutsua ilmailuharrastukseksi. Yksi varhaisimmista ilmailuharrastuksen muodoista on kuitenkin purjelentokoneet, joiden parissa on harrastettu jo 1800-luvun lopulta lähtien. Nämä aurinkoenergiaa hyväksikäyttävät, kevyet lentokoneet on rakennettu tavallisesti täysin ilman moottoria ja ne käyttävät nousevia ilmavirtauksia koneen ilmassa pysymiseen. Purjelentäminen on hyvin suosittu harrastus edelleen ympäri maailmaa ja halutessasi voit lukea siitä lisää artikkelistamme “Purjelentokoneet”.

Ilmailu kehittyy hurjaa vauhtia

Ilmailun muotoja on nykypäivänä enemmän kuin milloinkaan aiemmin. Teknologian kehitys vie alaa eteenpäin koko ajan ja lentämisestä tulee aina vain tavallisempi matkustusmuoto. Jo 1980-luvulla ennustettiin, että 2000-luvulle tultaessa ihmiset käyttävät lentäviä autoja päivittäiseen liikkumiseen. Ihan niin nopeasti ei teknologia kehittynyt, mutta nykyinen lentomatkustamisen jatkuva lisääntyminen, yksityisessä omistuksessa olevien lentokoneiden yleistyminen sekä maailman pieneneminen internetin myötä tuovat meitä päivä päivältä lähemmäksi todellisuutta, jolloin lentäminen on tavallisen kansalaisen keino päästä työpaikalle, siinä missä polkupyöräkin.

adminy

8 thoughts on “Ilmailu Suomessa ja maailmalla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *