Lentokone – ei pelkästään lomalentojen uskollinen ratsu

Lentokone – ei pelkästään lomalentojen uskollinen ratsu

Tiesitkö, että Lentokoneella voi tehdä muutakin kuin lentää erilaisiin lomakohteisiin. Lentokoneen tuomia hyötyjä on vaikea olla huomiomatta, vaikka sen ainoa haittapuolikin on hyvin ikävä. Siinä missä ilman lentokoneita maailmamme ei pyörisi, ne kuluttavat harmittavan paljon ympäristöämme erilaisten kerosiinipäästöjensä myötä. Mikäli kuitenkin pohdimme asiaa positiivisesta näkökulmasta katsottuna, lentokoneista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Ne ovat ensinnäkin äärimmäisen turvallisia matkustamiseen tarkoitettua kapistuksia, vaikka monella irrationaalinen lentopelko olisikin olemassa. Lentokoneet eivät suinkaan ole suunniteltu kuljettamaan ihmisiä lomakohteista toiseen, vaan niillä pystyy tekemään paljon suurenmoisia asioita. Lisäksi, on muistettava että myös ympäristöystävällisempää lentämistä suunnitellaan jatkuvasti muun muassa biopolttoaineiden avulla. 

Seuraavaksi tutustummekin lentämisen moniin eri vaihtoehtoihin sekä siihen, minkälaista hyötyä lentämisellä on saatavissa.

Metsäpalot / vesitankkeri

Suomessa ei tämän kokoisia metsäpaloja onneksi pääse syttymään, mutta esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Kanadan jättiläismäisissä metsissä ajoittain riehuvat tulipalot ollaan useasti sammutettu lentokoneiden avulla. Lentokoneet pystyvät kantamaan tuhansia litroja vettä tankkereissaan ja niillä on esteetön pääsy palopaikoille. Mikäli esimerkiksi useamman sadan metrin korkeudessa sijaitseva vuori ja sen puusto on syttynyt tuleen, sinne ei ihan paloautoilla olla ensimmäisenä menossa. Ennen kuin metsäpalot siis levittäytyvät, lentokoneilla on suuri rooli palojen tukahduttamisessa. Lentokoneella tapahtuva sammutus toimii siten, että isoilla vesisäiliöillä varustettu rahtilentokone lentää tulipalo alueen ylitse jonka jälkeen se avaa luukut ja pudottaa vettä palavan alueen päälle. Joskus lentokoneet tekevät myös ennaltaehkäisevää sammutustyötä ja pyrkivät rajaamaan paloa alueille, johon itse liekit eivät ole vielä osuneet.

Kalastus

Moni ajattelee lentokoneita suurina ja mahtavina metallikapistuksina, tuhansien hevosvoimien moottoreilla varusteltuina. Todellisuudessa koneita on monenlaisia ja niistä pienimmät saattavat olla kevyempiä kuin normaalit henkilöautot. Tällaisia koneita voivat olla esimerkiksi 1-5 paikkaiset propelli- tai vesitasolentokoneet. Vesitasoja ollaan kautta aikojen käytetty esimerkiksi kalastuksen parissa sillä niiden avulla on kohtalaisen helppo päästä alueille, minne ei muuten pääsisi. Suomessa tällaista ongelmaa jälleen kerran harvoin on, mutta esimerkiksi Kanadan massiiviset luonnonsuojelupuistot ovat niin suuria, ettei sinne esimerkiksi ole mitään mahdollisuutta päästä kävellen, tai muuta kulkupeliä käyttäen.

Esimerkiksi Kanadassa järjestetään usein kalareissuja jossa ihmiset (ja opas tietysti) viedään lentokoneella viikoksi erämaahan ja haetaan pois, vasta kun elämys on loppunut (7 päivää). Mikäli et ole kokenut eräkävijä, tai kalastaja, emme suosittele tämän kaltaisia retkiä aloittelijoille.

Lomailu ja matkustus

Vaikka sanoimmekin, ettei lentokoneet ole tehty pelkkää matkustamista varten, halusimme kuitenkin nämäkin ottaa artikkeliimme mukaan. Suomesta lentäminen ulkomaille on suhteellisen halpaa ja helppoa, kiitos esimerkiksi Norwegianin sekä muiden halpalentoyhtiöiden. Myös Finnair on paikallaan useissa eri lomakohteissa matkustettaessa, mutta tavallisesti Finnair on hieman normaalia kalliimpi. Finnairia ja Norwegiania erottaa hinta, mutta yhdistää laatu. Molemmat lentoyhtiöt ovat tunnetusti erittäin laadukkaita ja tarjoavatkin matkustajilleen unohtumattomia elämyksiä. Monelle vähän lomailevalle ihmiselle puolet lomamatkan jännittävyydestä saattaa olla juuri se lentomatka. Lentomatkaan kannattaakin varustautua asiaankuuluvalla varustuksella jotta se sujuu mahdollisimman hyvin.

Yksi suurimmista uutuuksista lentokoneissa on toimiva wifi-yhteys joka mahdollistaa internetin käytön lennon aikana. Tällaista ei vielä 10-vuotta sitten ollut, mutta nykypäivänä se taitaa olla jo lähes jokaisen Norwegianin sekä Finnairin koneessa vakiovarusteluna. Tämä on esimerkiksi pitkillä lennoilla äärettömän kätevä sillä voit kuluttaa aikaasi vaikkapa erilaisia nettipelejä pelaten. Olisitko uskonut, mikäli olisimme vuonna 2011 kertonut, että voisit pelata nettikasinoiden tarjoamia pelejä lentokoneessa, matkalla aurinkolomalle? Et luultavasti olisi, mutta nykypäivänä se on todellisuutta. Wifi-yhteydet eivät kuitenkaan ole maailman nopeimpia kun ollaan 10 kilometrin korkeudessa, mutta niillä pärjää mainiosti useammankin tunnin lennon.

lewis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *